Projekt:

NODI – Prisbelönt kontorshus i trä

NODI – Prisbelönt kontorshus i trä

I början av 2019 fick White Arkitekter uppdraget att rita ett landmärke beläget i Nya Hovås. Det skulle vara fyra våningar av kontorsyta med en entréplan för butiker och stadsliv. Efter flera år av planerad utveckling i området där det finns en blandning av bostäder, butiker och restauranger skulle detta landmärke vara ett nav i området.  Sommaren 2021 står byggnaden färdig och har då fått namnet Nodi, som betyder nav. Det har snabbt blivit en mittpunkt i stadsdelen och välkomnar besökare till området.

Nodi är Göteborgs första kontorshus i trä vilket är en ny typ av byggteknik. Genom att använda en kombination av Sveriges mest beprövade byggmaterial tillsammans med innovativ limträteknik har man skapat en unik byggnad. Med en stomme i trä får man ett trivsamt inomhusklimat med lågt klimatavtryck då byggnadens koldioxidutsläpp minskas.

Nodi var även vinnaren i Dezeen Awards 2021 i kategorin "Business Building of the year".

Juryns motivering:

“This project demonstrates very good use of tall timber with quite a magnificent execution and a lot of sensitivity architecturally and technically. This is a wonderful example of sustainability.”

 

Foto: Åke Eson Lindman

Beställare

Next Step Group

Area

4 659 km

Projektstart

Våren 2019

Projektslut

Sommaren 2021

Visste ni att...

det är väldigt mycket trä i NODI. Hela 5909 meter limträ för att vara exakt - alltså 6 kilometer om pelare och balkar skulle läggas på rad.

Vi som arbetade med NODI

Galleri

Resultat